Itališka puota namuose Maistas

Gegužės 18, 2018.
Vasarą maisto naujovių ieškotojai, kulinarai ir šefai akcentuoja itališkos virtuvės renesansą – namie gamintas natūralus maistas populiarėja, o kartu su juo – ir šiuos atributus atspindinti itališka virtuvė. Šia proga šefas Gian Luca Demarco pristato naujausias tendencijas ir pasakoja, kokie maisto produktai ir prieskoniai bus madingi itališkuose patiekaluose vasaros sezoną.

„Itališka virtuvė mums asocijuojasi su gardžiai kvepiančiais namais, klegančiais šeimynykščiais ir burnoje tirpstančiais patiekalais. Tačiau kartu ji yra „pasaulio virtuvė“, kiekvieną sezoną įgyjanti unikalių prieskonių ir ingredientų atspalvių pagal to sezono tendencijas. Ne išimtis ir ši vasara, kuri džiugins mus neįprastos formos makaronais, polpette mėsos kukuliais, balzamiko actu su kiek neįprastais spanguolių, apelsinų skoniais bei natūralių žolelių prieskonių mišiniais,“ – naujųjų „Maggi“ prieskonių mišinių pristatyme sakė šefas.
Šių metų itališko maisto tendencijos:

Netradiciniai makaronai

Mes visi mylime makaronus: spagečius, penne ar fusilli, tačiau šiemet populiarėja ir kiti regioniniai itališkų makaronų variantai. Pavyzdžiui, candele arba ziti. „Per pastaruosius porą metų makaronų patiekalų populiarumas buvo kritęs, nes porcijos didėjo, o žmonės vis labiau ėmė skaičiuoti kalorijas. Tačiau šiandien populiarėja ir sveikesnės šio itališko patiekalo versijos“, – teigė šefas. 

Natūralūs prieskoniai

Itališka virtuvė neįsivaizduojama be prieskoninių žolelių, kurios pagardina kiekvieną patiekalą. Šiandien populiarėja įvairūs prieskonių mišiniai, kurie pasižymi natūralia sudėtimi ir yra iš ingredientų, kurie gerai pažįstami kiekvienam mėgstančiam gaminti. „Ši tendencija atsispindi ir Lietuvoje, pavyzdžiui „Maggi“ šį sezoną pristatė prieskonių mišinių seriją su stambesniais džiovintų daržovių, prieskoninių žolelių gabaliukais ir žiupsneliu jūros druskos. Tarp populiariausių prieskonių šį sezoną bus ir įvairios sėklos, tokios kaip chia, kanapės ar linų sėmenys“, – prieskonių tendencijas vardijo virtuvės šefas. 

Įvairių skonių balzamiko actas

Gardinti patiekalus balzamiko actu darosi vis labiau madinga. Šis patiekalų gardinimo būdas dažnai pakeičia riebius majonezinius padažus. „Populiarėja tokios balzamiko acto variacijos kaip granatų, braškių ar net apelsinų balzamikas, kuris ypač tiks gardinant vasariškus patiekalus“, – sako G. L. Demarco.

Nduja pasta

Ndujos dešra arba kitaip – pasta – vis dažniau sutinkama įvairiuose makaronų ir picų patiekaluose. Ji bus madinga šią vasarą ir Lietuvoje. „Nduja – kiek kitokio tipo dešra, negu mums įprasta sutikti lietuviškoje virtuvėje: ji gali būti ir tepamos konsistencijos. Todėl ji labai universali ir tinkama įvairiems patiekalams, net ir salotoms“, – teigia virtuvės šefas. 

Mėsos kukuliai

Mėsos kukuliai – tai maisto tendencija, kuri itin išryškėjo dėka populiarėjančio gatvės maisto. Tačiau šią vasarą mėsos kukulius sutiksime ne tik su įprastu pomidorų padažu, bet ir tokiuose patiekaluose kaip picos, lazanijos ar net salotos. 

Daržovės

Kartu su sveikos gyvensenos kultu, šį sezoną itin madingi patiekalai tik iš daržovių ir augalinių ingredientų. Šio sezono maisto madų tendencijų esmė – grįžti prie natūralesnės mitybos, kurioje dominuoja šviežios daržovės, vaisiai, natūralūs produktai ir kuo mažiau perdirbto maisto. „Vienas ryškiausių ingredientų, kurio populiarumas neketina trauktis ir šią vasarą – avokadas “.
Lazanija su mėsos kukuliais

Bešamelio padažui:
2 l pieno
200 g sviesto
200 g miltų
Muskato riešuto

Bolonezės padažui:
1 svogūno
1 saliero koto
1 morkos
1 skiltelė česnako
500 g jautienos faršo
100 ml raudono vyno
500-700 ml pomidorų tyrės
Alyvuogių aliejaus
„Maggi“ maltos mėsos prieskonių mišinio
Druskos, rozmarino pagal skonį

Lazanijos lakštams:
600 g miltų
6 kiaušiniai

300 g maltos jautienos
Čiabatos
2 kiaušiniai 

Bet kuriai pastos rūšiai galioja ta pati tešlos proporcija: 100g miltų ir 1 didelis kiaušinis, žiupsnelis druskos. Optimalus ingredientų santykis: 1kg miltų ir 13 kiaušinių, tačiau kočiojame tik po nedidelį kiekį tešlos (maždaug 100-150g), o likusią paliekame įvyniotą, kad neapdžiūtų. 
300 g jautienos sumaišome su čiabata ir kiaušiniais, įdedame „Maggi“ maltos mėsos prieskonių. Formuojame mėsos kukulius ir kepame keptuvėje.Gaminame bešamelio padažą. Prikaistuvyje išlydome sviestą, dedame miltų ir gerai išmaišome šluotele. Pilame pieną ir toliau maišome ant ugnies, kol sutirštės ir taps vientisas. Pagardiname tarkuotu muskato riešutu. Padažo konsistencija turėtų būti gana tiršta.
Gaminame mėsos padažą (ragu). Į puodą įpilame alyvuogių aliejaus, suberiame smulkintus morką, svogūną ir nuluptą saliero kotą. Kepame ant lėtos ugnies, kol svogūnas įgauna auksinę spalvą, tuomet dedame jautienos faršą, pasūdome ir gerai išmaišome. Padidiname liepsną ir viską apkepiname nuolat maišant. Kai apačioje susidaro ruda lipni masė, pilame raudonąjį vyną, leidžiame jam nugaruoti. Tuomet pilame pomidorų tyrę ir paliekame troškintis apie 20min. Pagardiname rozmarinu ir česnaku, leidžiame kvapams išsiskleisti, jei trūksta druskos, dar pasūdome.
Sumaišome abu padažus. Į skardą pilame sluoksnį maišyto padažo, sluoksniuojame kol skarda bus pilna, paskutiniam sluoksniui dedame mėsos kukulius. Įkaitiname orkaitę iki 150 laipsnių ir kepame 40 minučių.  
Nduja salotos su avokadais 

1 pakuotė Nduja
200 g romaninių salotų
2 avokadų 
200 g raudonų pomidoriukų
Balzamiko acto
„Maggi“ persilado prieskonių mišinio

Salotas nuplauname ir išdžioviname. Avokadą pjauname pusiau, išimame kaulą ir šaukštu išskobiame vidų, supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Pomidoriukus pjauname į keturias dalis. Viską dedame į lėkštę, apšlakstome balzamiko actu, dedame nduja bei užberiame persilado prieskonių.
Šokoladinis desertas Semifreddo de chocolate

100 g juodojo šokolado
4 kiaušinio tryniai
90 g cukraus
20 g vandens
250 ml grietinėlės
100 g šokolado plytelė dekorui

Garų vonelėje ištirpiname juodąjį šokoladą. Trynius ištriname su cukrumi, pilame grietinėlės, vandens ir šokolado, viską gerai išmaišome, kad būtų vientisa masė. Visą masę pilame į mažus indelius ir dedame į šaldiklį. Kai kremas sustingsta, dedame į lėkštę, papuošiame šokolado drožlėmis. 
Parašyti