Jo didenybė burokėlis Maistas

Rugsėjo 11, 2017. tekstas: Karolina Aleksandravičiūtė; nuotraukos ir receptai: „Duonos ir žaidimų“ archyvas
Šiandien namų virtuvėje karaliauja burokėliai. Maisto tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ įkūrėja Jurgita Vaskel su „Lamų slėnio“ skaitytojais dalijasi dviejų labai skirtingų, tačiau nepaprastai gardžių rudeniu alsuojančių pyragų su burokėliais receptais. 

Šokoladinis pyragas su burokėliais 

Reikės: 

100 g juodojo šokolado
100 g virtų burokėlių
60 g maltų migdolų
70 g rudojo nerafinuoto cukraus
1 a. š. kepimo miltelių
1 v. š. kakavos miltelių
2 kiaušiniai
Saujelės trešnių 

Procesas: 

15-18 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais patepkite aliejumi, dugną išklokite kepimo popieriumi. Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą. Maisto trintuvu sutrinkite burokėlius. Į burokėlių masę suberkite migdolus, cukrų, kepimo miltelius, kakavą, įmuškite kiaušinių trynius ir išplakite iki vientisos masės. Į masę kruopščiai įmaišykite tirpintą šokoladą ir perpus perpjautas trešnes. Iki purumo išplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Gautą masę sukrėskite į kepimo formą ir kepkite apie 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Burokėlių pyragas 

Tešlai: 
1 ½ stiklinės miltų
100 g šalto sviesto
½ stiklinės smulkiai tarkuoto čederio sūrio
½ a. š. šviežių arba džiovintų čiobrelių lapelių
5-6 v. š. šalto vandens
Žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų 

Įdarui: 
2 didesni virti burokėliai
90 g varškės
2 a. š. grietinės
2 nedidelės česnakų skiltelės
Kelios šviežių krapų šakelės
Kelios šviežių čiobrelių šakelės
Žiupsnelis druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų 

Procesas: 

Į dubenį suberkite miltus, įberkite pipirų, sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pirštais trinkite tol, kol gausite birius it smėlis trupinius. Sudėkite tarkuotą sūrį, suberkite čiobrelių lapelius, įpilkite šlakelį vandens ir užminkykite tešlą. Išminkytą tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 15 minučių. Varškę sumaišykite su grietine, sudėkite sutrintas česnakų skilteles, smulkiai supjaustytus krapus, pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Miltais pabarstykite stalą ir iškočiokite maždaug 40 cm skersmens apskritimą. Tešlą įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Tešlos padą aptepkite paruoštu varškės ir grietinės įdaru, ant jo kruopščiai išdėliokite plonai pjaustytas burokėlių riekeles. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, čiobrelių lapeliais. Varške neapteptus tešlos kraštelius užlenkite į vidų, juos lengvai patepkite pienu arba kiaušinio plakiniu. Pyragą pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 40 minučių, kol dailiai pagels. Iškepusį pyragą galite pagardinti trupučiu brinzos sūrio.

Parašyti