Kalėdos itališkai Maistas

Lapkričio 26, 2018.
Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco dalijasi patarimais, kaip ilgametes tradicijas puoselėjanti italų virtuvė galėtų įnešti naujų skonių ant tradicinio lietuvių Kalėdų stalo. Kokius prieskonius naudoti ir kokius patiekalus rinktis?

„Lietuvių ir italų Kalėdų tradicijos panašios tuo, kad abi tautos per Kalėdas mėgsta pavalgyti. Todėl, jeigu ieškote savo Kalėdų stalui naujų skonių, nepabijokite įvairovės – šalia tradicinių silkės ir mėsos patiekalų atraskite tokius prieskonius kaip bazilikai, kalendros ar paprikos. Nepabijokite ir italų taip mėgstamų česnakų ar rozmarino. Jeigu Kūčių stalo tradicijos ir silkė su grybais – neatsiejama jūsų švenčių stalo dalis, tai leiskite sau paeksperimentuoti bent per Kalėdas“, – naujų „Maggi“ prieskonių ir ekologiškų sultinių pristatyme pasakojo virtuvės šefas.  
Atraskite naujus skonius

Anot Gian Luca Demarco, pagrindinis ingredientas, kuris padės atrasti itališkos virtuvės tradicijas per Kalėdas – tai prieskoniai. Itališkoje virtuvėje per Kalėdas dominuoja rozmarinai, šalavijai, raudonėliai bei bazilikai. Toskaniečiai šalaviją derina su rozmarinu ir tokį mišinį naudoja mėsos patiekalams. Petražolės sušvelnina česnako stiprumą, o baziliko dedama į pomidorų padažus, sriubas, salotas.  

„Jeigu trūksta idėjų, rinkitės per Kalėdas Italijoje taip mėgstamą paukštieną – antį arba žąsį. Taip pat šalia silkės išbandykite sūdytą menkę, dar vadinamą baccalà. Garnyrui arba kaip atskirą patiekalą italai valgo troškintas ar marinuotas daržoves, kurios galėtų puikiai derėti ant stalo šalia mišrainių. O jeigu pabodo šalia mėsos patiekiamos bulvės, galite išbandyti makaronus! Jiems galima paruošti padažą iš kubeliais supjaustytų ir pakepintų baklažanų, svogūnų, į kuriuos dedama petražolių, juodųjų ir raudonųjų pipirų. Jeigu nesate patyręs virtuvės šefas ir dažnai pasiklystate prieskonių įvairovėje, nežinote, kaip juos derinti, galite rinktis prieskonių mišinius.”
Kalėdinė žąsis, įdaryta obuoliais

Reikės: žąsies (apie 3,5 kg), rozmarino šakelių (3 vnt.), obuolių (5 vnt.), „Maggi“ vištienos prieskonių ir ekologiško vištienos sultinio, česnakų (3 skiltelių), druskos.

Iš žąsies išimame riebalinę dalį, ją supjaustome gabaliukais ir trumpai pakepame keptuvėje. Pakepintus spirgučius sumaišome su ketvirčiais supjaustytais obuoliais. Į šį mišinį įberiame druskos, smulkiai pjaustyto česnako skilteles ir susmulkintą rozmariną. Taip pat įdedame vištienos prieskonių, jais ištriname ir žąsies vidų.  Žąsį prikemšame obuolių ir spirgučių mase. Ją uždengiame folija ir kepame orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje. 1 kg žąsies kepa apie 40 minučių, tad pagal žąsies svorį skaičiuokite kepimo laiką. Po valandos kepimo foliją nukelkite, užpilkite vištienos sultinio ir toliau kepkite uždengę. Praėjus reikiamam laikui patikrinkite žąsį peiliu, ar iškepė. Jeigu mėsa dar rausva, kepkite papildomai atidengtoje skardoje (iki valandos). 

Itališkos salotos su pankoliais ir apelsinais 

Reikės: pankolio (1 vnt.), apelsinų (7 vnt.), česnako (2 skiltelės), „Maggi“ bazilikų, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus.

Susmulkiname pankolį burokine tarka, apelsinus supjaustome kubeliais, o česnaką – smulkiais griežinėliais. Šiuos ingredientus sumaišome, pagardiname žiupsneliu druskos, pipirų bei baziliko prieskonių. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir patiekiame.

Troškinta menkė kitaip

Reikės: šviežios menkės filė (800 g), konservuotos pomidorų tyrės (400 g), vyšninių pomidorų (200 g), svogūno (1 vnt.), ančiuvių filė (2-3 juostelių), žalių alyvuogių be kauliukų (100 g), miltų (3 valg. š.), šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus, „Maggi“ persilado prieskonių, žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Svogūną supjaustome plonais pusžiedžiais, o pomidoriukus perpjauname per pusę. Menkės filė supjaustome 3 cm pločio juostelėmis ir apvoliojame miltų, druskos bei pipirų mišinyje. Į keptuvę įpilame alyvuogių aliejaus, įdedame ančiuvių filė ir pakepiname, kol ančiuviai sutrupės. Sudedame supjaustytus pomidoriukus ir maišant pakepiname 2-3 minutes ant vidutinės ugnies. Sudedame svogūną ir dar maišant pakepiname kelias minutes, kol išgaruos skystis. Tada sudedame menkės juosteles, išmaišome ir trumpai pakepiname. Supilame pomidorų tyrę, įberiame druskos, jei trūksta, ir persilado prieskonių. Išmaišome ir patroškiname 2-3 minutes. Supjaustome alyvuoges ir pabarstome ant patiekalo.

Itališkas lęšių troškinys

Reikės: rudųjų lęšių (500 g), rūkytos šoninės (250 g), svogūno (1 vnt.), „Maggi“ daržovių sultinio (250 ml), rozmarino šakelės, ypač tyro alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų, „Maggi“ džiovintų krapų.

Lęšius užmerkiame iš vakaro. Ant lengvos ugnies aliejuje pakepiname susmulkintą svogūną, įdedame kubeliais supjaustytą šoninę ir vėl pakepiname viską kartu. Įdedame į keptuvę lęšius ir po truputį pilame „Maggi“ daržovių sultinį. Taip pat įdedame rozmarino šakelę, pagardiname krapais ir troškiname tol, kol lęšiai sugeria sultinio skystį ir bendra masė įgauna troškinio konsistenciją.
Parašyti