Keturių kartų kūčiukai Maistas

Gruodžio 19, 2018. tekstas: Karolina Aleksandravičiūtė, nuotraukos: Gerda Žemaitytė, „Lempa Foto“
Šventiniam laukimui jau visai artėjant prie finišo, tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ įkūrėja Berta Garuckė su mumis dalijasi priešventinėmis akimirkomis ir ypatingu savo šeimos kūčiukų receptu. „Kaskart skanaudama kūčiukus prisimenu tą nerūpestingą laiką, kurį leisdavome pas močiutę virtuvėje, stebint, kaip ji iš paruoštos tešlos palieka miltų debesis ir į orkaitę pašauna kūčiukus. Man tai – magija, primenanti apie artėjančias Kūčias, Kalėdas, apie dovanas, apie juoką ir pokalbius, apie tikriausią laiką kartu, šilumą širdyje ir šypsenas veiduose. Visus šiuos prisiminimus saugo kūčiukai“, – šypteli Berta. Ir iš tiesų, juk šventės – tai buvimas kartu. Besisukant virtuvėje, sėdint prie stalo ar nekantriai sutūpus po eglute...


3-4 kepimo skardoms reikės: 

200 ml šilto vandens

400 – 500 g kvietinių miltų

15 g šviežių mielių

Keli v. š. aguonų

Keli v.š. cukraus (pagal skonį)

Šlakelis aliejaus 

Procesas: 

Mieles ištrinkite su cukrumi, masę sudėkite į šiltą vandenį ir išmaišykite. Suberkite dalį miltų ir padėkite šiltai, kad iškiltų. Likusius miltus išsijokite dubenyje ir sumaišykite su aguonomis.Kai tešla jau bus iškilusi, suberkite likusius miltus, supilkite  aliejų, dar šiek tiek cukraus. Užminkykite tešlą, kol nebelips tarp rankų. Jei limpa, įdėkite dar šiek tiek miltų.


Dubenį su išminkyta tešla uždenkite rankšluosčiu ir padėkite šiltoje vietoje, kol tešla pakils. Močiutė tešlą laiko kelias valandas, kol iškyla.


Didelę medinę lentą barstykite miltais ir padėkite jau iškilusią tešlą, išminkykite.


Iš tešlos tarp delnų suformuokite nestorus volelius, kuriuos supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Visus gabalėlius sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos – palikite tarpus tarp jų, kad nesuliptų kepdami. Kepkite 170 – 180 laipsnių temperatūroje apie 10 – 15 min.

Parašyti