Miško skonis  Maistas

Rugpjūčio 10, 2018. tekstas: Laisvė Radzevičienė, nuotraukos: Dovaldė Butėnaitė
Maistas miške. Food in the Wood. Jaučiate skirtumą? Tą mažytį paslapties niuansą, kuris įstringa ausyse, kai išdainuoji anglišką pavadinimą? Akimirkos virptelėjimą tarp senų eglių, kai pamatai žydinčioje pievoje įsitaisiusį pilką namą atvirais langais? Miško kvėpavimo, vidurvasario žolynų aistros prisodrintas oras jame susimaišo su aromatais iš malkomis kūrenamos krosnies. Ir nėra geresnio šeštadienio nei pilna krūtine visu tuo kvėpuoti, sėdėti prie stalo su namelio šeimininkais Greta ir Mantu Motiejūnais, valgyti jų paruoštą maistą ir juoktis. 
Per balas su Greta einame į daržą. Molyje slysta mano sportbačiai, o daržo šeimininkė stypčioja ant stilingų storapadžių basučių. „Kaime tai geriausias apavas“, – sako Greta ir mudvi braukiame džinsų apačiomis nulytą žolę. Pieva šalia svaiginančiai kvepia, o kuo artyn daržas, tuo kvapą labiau permuša pomidorai ir darže želiantys prieskoniai. „Niekada nežinau, ką veikti su ta agurkle“, – skundžiuosi, o mano palydovė pro agurkles veda tolyn, kur tankiai želia mėlynosios bulvės ir burokėliai. „Žinau, žinau, žolių priaugę, – mosteli ranka, – bet ravėti nėra kada, mums čia svarbiau, kad daržovės klestėtų, o ne švarios lysvės.“ 

Netrukus rasotos gėrybės iš slėnio krepšiuose keliauja ant kalno. Gražiai sau sugula elegantiškai pilkoje virtuvėje, džiugindamos akis ir priversdamos aikčioti fotografę. Pagalvoju: kažin, ar Gretai pavyktų jas taip gražiai išdėlioti, jei ne jos profesija – interjero dizainerė. Ir pati virtuvė – jos nuopelnas. Lygiai kaip ir į senas pušis atsisukęs, žaliais obuoliukais dubenėliuose papuoštas valgomojo stalas. O ir patį namelį suprojektavo Greta. Statė ne ką kitą, o modernų restoraną miške. Tokią abu turėjo idėją. Tačiau iki jos reikėjo užaugti. 

Restoranas miške Gretai ir jos vyrui, virtuvės šefui Mantui, nenukrito tarsi iš dangaus. Vilniaus centre, namelyje su bokšteliais prie Žaliojo tilto, jiedu anksčiau turėjo restoraną. Kai prasidėjo pastato rekonstrukcija „Kalvarijų 1“ teko uždaryti. Greitai, per mėnesį. Tada atsirado naujas restoranas – „Bure Nr. 1“. Tai šeimos verslas, kurį kūrė patyręs restoranų vilkas – Mantas, kurį laiką dirbęs restorane Londone. Karjeros laiptais jis ten kilo greitai – nuo pagalbinio darbininko iki vadovo. Grįžęs į Lietuvą, į restoranų verslą įsisuko čia. „Tiesą sakant, daugiau nieko ir nemoku daryti“, – prakaitą virtuvėje braukia Mantas. Kalbėti į diktofoną, atrodo, jam tūkstantį kartų sunkiau nei šauti seliavas į karštą krosnį. 
Žirnelių ir mėtų sriuba

2 saujos žaliųjų žirnelių (gali būti ir jauni su ankštimis)
10 mažų šviežių bulvyčių
3 šakelės šviežių mėtų
3 v. š. grietinėlės
Moliūgų sėklų aliejus
Sviestas
Druska, pipirai

Bulvytes išvirkite. Su trintuvu susmulkinkite žaliuosius žirnelius, mėtas ir išvirtas bulves. Paruoštą sriubą pagardinkite druska, sviestu, moliūgų sėklų aliejumi bei grietinėle ir papuoškite žirnių žiedais.
Visą istoriją ir daugiau receptų rasite liepos mėnesio „Lamų slėnio“ numeryje (192 p.)
Parašyti