Morkų pyragas be nuodėmės Maistas

Lapkričio 21, 2017. tekstas: Dovilė ir Mantas Bajaliai, nuotraukos: asmeninio archyvo
Ar dažnai tenka susidurti su žmonėmis, kurie negali vartoti vienų ar kitų produktų? Gal teko suktis iš padėties, kuomet paaiškėjo, kad netikėtai užklydęs svečias nevalgo saldumynų, nes juose yra glitimo? Šis pyragas puikiai tinka negalintiems vartoti miltų ar pieno bei skaičiuojantiems kalorijas. Juo mielai pasilepins visi užsukę išgerti puodelį arbatos. Juk tamsėjančiais vakarais taip smagu šnekučiuotis ir dalytis...
Tešlai:
500 g morkų
90 g kokosų aliejaus
1 apelsino
40 g razinų
1 a. š. malto cinamono
5 kardamono sėklyčių
50 g medaus
50 g skysto datulių sirupo
7 vidutinio dydžio kiaušinių
150 g migdolų miltų
žiupsnelio druskos
Riešutų karūnai:
100 g karijų riešutų
50 kepintų lazdyno riešutų be luobelės
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1 nubraukto a. š. meduolių prieskonių
3 v. š.  skysto datulių sirupo
Procesas:

Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais. Nutarkuokite apelsino žievelę ir atidėkite į šalį. Morkas sumaišykite su išlydytu kokosų aliejumi, razinomis, cinamonu, kardamono sėklytėmis ir apelsino sultimis. Sudėkite į kepimo indą, sandariai uždenkite folija ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 - 40 minučių, kol morkos suminkštės. Tada nuimkite foliją ir kepkite dar 10 - 15 minučių, kol morkos karamelizuosis. Morkas šiek tiek atvėsinkite, išimkite kardamono sėklytes. Pravėsusią morkų, razinų masę su visu skysčiu sudėkite į trintuvo indą, įdėkite medaus, datulių sirupo ir viską sumalkite iki vientisos masės.

Kiaušinio trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus įdėkite į šaldytuvą. Kiaušinio trynius po vieną įmaišykite į atvėsintą morkų masę. Sudėkite apelsino žievelę ir migdolų miltus ir kruopščiai išmaišykite. Kiaušinių baltymus išplakite su žiupsneliu druskos ir atsargiai sumaišykite su morkų tešla. Jokiu būdu neplakite.

Kepimo formą patepkite kokosų aliejumi, sukrėskite tešlą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 minučių.

Karijų riešutus šiek tiek pasmulkinkite, suberkite lazdyno riešutus, įberkite cinamono ir meduolių prieskonius, supilkite datulių sirupą. Išmaišykite. Ant iškepusio pyrago viršaus atsargiai paskirstykite paruoštą riešutų sluoksnį, paskrudinkite orkaitėje maždaug 10 minučių. Stebėkite, kad neapdegtų. Pyragą atvėsinkite.
Parašyti