Penkios skanios „auGalingos“ vietos Vilniuje Maistas

Gegužės 21, 2018.
auGalybė“ – tai organizacijos „Tušti narvai“ restoranų kampanija, kuria siekiama didinti augalinių patiekalų pasirinkimą Lietuvos viešojo maitinimo sektoriuje. Prie kampanijos jau prisijungė daugiau nei 80 kavinių, užkandinių ir restoranų. Šiandien „Lamų slėnyje“ kampanijos koordinatorė Marija Jure dalijasi mintimis apie augalinę mitybą ir nurodo penkis stilingiausius šios kampanijos restoranus.

„Pastaraisiais metais formuojasi ženkli auditorijos dalis, kurie nevalgo mėsos, žuvies ir apskritai gyvūninių produktų dėl sveikatos, geresnės fizinės formos, gyvūnų gerovės, aplinkosaugos, klimato kaitos ir/arba kitų priežasčių. Veganų ir vegetarų sąlyginai vis dar nedaug, tačiau ypač daugėja žmonių, mažinančių gyvūninių produktų vartojimą (angl. reducetarians), ir tų, kurie daugiausiai vartoja veganiškus-vegetariškus produktus su retomis išimtimis (angl. flexitarians). Restoranai, norintys judėti su šio meto maisto tendencijomis to ignoruoti nebegali ir pradeda kurti meniu gerbdami tiek visavalgius, tiek mėsos nevalgančius“, – pasakoja Marija. 

Penkios kampanijos „auGalybė“ rekomenduojamos skanios vietos Vilniuje: 

„FREUNDE“ – „flexitarian“ restoranas, orientuotas į vegetarišką maistą. Visgi mėgstantys kitokius patiekalus čia taip pat jų ras. Metaforiška restorano filosofija skamba maždaug taip: „Kad tigrai nesipjautų su gazelėmis, o lapės draugautų su vištomis“. Išvertus iš vokiečių kalbos, „freunde" reiškia „draugai“ – čia prie stalo gali susitikti įvairius valgymo įpročius turintys žmonės.
Kainos kiek aukštesnės nei vidutinės, aplinka minimalistinė ir nuosaiki, išraiškinga, gyva grafika, dėmesys detalėms ir augalams. 

Pylimo g. 22 D
Feisbukas: @FreundeVilnius
Nuotr. „Dovaldė Butėnaitė Photography“
„RISE“ – tai japoniško maisto improvizacijos. Tik atsidarę turėjo vos keletą auGalingų patiekalų, tačiau prie kampanijos prisijungė po kelių mėnesių ir išsyk su gausybe pasirinkimų. Nemažai garbės atitenka japoniškam fermentuotų sojos pupelių produktui – tempe. Čia iš tų retesnių – kai sveika ir skanu.  

Gedimino pr. 43
Feisbukas: @Risesushi

P.S. Visai neseniai turguje „Uptown Bazaar“ pradėjo veikti ir „Rise“ „broliukas“ vardu „Kaskasake“, turintis skanių, sočių ir pilnaverčių auGalingų opcijų.
Nuotr. „Dovaldė Butėnaitė Photography“
„HOLY DONUT“ – pradžioje buvo susikuklinę iki spurginės, tačiau neseniai tapo idealia vieta išrankiems pusryčiautojams. Čia gerbiamos ir pelėdos, nes jų pusryčių klubas veikia visą dieną iki pat vakaro. Košės, blynai, salotos, avokado skrebučiai, beigeliai – visi jie turi auGalingą versiją. 

Vokiečių g. 9
Feisbukas: @Holydonut.lt
„SWEET ROOT“ – pirmasis Lietuvoje „Fine Dining“ restoranas, kuris šalia visavalgiško meniu pasiūlė ir pilną bei pilnavertę veganišką septynių patiekalų ir kelių kąsnių istorijų degustacinę vakarienę. Nesinorėtų skambių frazių, bet restorano savininkai ir darbuotojai – absoliutūs perfekcionistai. 100 proc. sezoninis ir 100 proc. vietinis maistas. Taip pat – itin tvaraus verslo modelis – praktiškai be atliekų. Rekomenduojame visavalgiams išbandyti jų auGalingą vakarienę. Nustebsite. 

Užupio g. 22
Nuotr. „Dovaldė Butėnaitė Photography“
„VILKINĖ“ – sezoninis restoranas, bent kol kas veikiantis tik šiltuoju metų laiku. Savininkas Domas Vyšniauskas – medžiotojas (bent kol kas), tačiau atviras auGalingoms idėjoms. Kaip pats sako: „Šiandien veganiško fenomeno restoranų versle ignoruoti nebeįmanoma“. 
Rampų lempos nukreiptos į „Vilkinės“ dvaro daržus bei sodus ir juose auginamus ingredientus, kurie sugula į „Fine Dining“ stiliaus vėlyvųjų pusryčių, pietų ir vakarienių valgiaraščius.  
Gerai praleistas laikas tobulam lietuviškam landšafte, sezoninio ir lokalaus maisto patyrimai ir atradimai. 
Taip jau susiklostė, kad „Vilkinė“ sutraukia gražius ir stilingus žmones, tenkina visų receptorius ir skrandžius – nuo aršių veganų iki pašėlusių žvėrelių valgytojų. Patinka ir smalsiems užsieniečiams. 

Vilkinė, Buivydžių seniūnija, Vilniaus rajonas
Feisbukas: Vilkinegastro
Nuotr. Robertas Daskevičius
Parašyti
Ineta
2018-05-24 17:36
Dėkoju už puikų nuostabaus maisto gidą. Manau, visi, besidomintys sveiku gyvenimo būdu ir subalansuota, etiška mityba, apsidžiaugs straipsnyje radę auGalybės vardą.
Neringa
2018-05-21 11:51
Puikus gero maisto gidas. Ačiū! Visada suklūstu, kai išgirstu - auGalybė - kokybės garantas.