Trys desertai vasaros šventėms Maistas

Liepos 26, 2018. nuotraukos: ir receptai: tinklraščio „Saulėta virtuvė“ archyvas
Šiandien „Lamų slėnyje“ Asta Černė, tiklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja, dalijasi trimis gardžiais desertais, kuriais paskaninsite savo vasaros šventes: gimtadienius, iškylas parke ar smagius draugų pasisėdėjimus gamtoje. 

Tiramisu blynų tortukai

Blyneliams:

4 kiaušinių

375 ml pieno

125 ml stiprios paruoštos kavos

1 a. š. vanilės ekstrakto

2 v. š. tamsaus romo

245 g miltų

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. druskos

1 v. š. miltelinio cukraus

125 ml aliejaus

Kremui:

500 g maskarponės sūrio

280 g miltelinio cukraus

2 a. š. vanilės ekstrakto

2 v. š. stiprios paruoštos kavos

2 v. š. tamsaus romo

440 ml 35% riebumo grietinėlės

Papuošimui:

Kakavos miltelių

Šokoladinių saldainių ar triufelių

Kavos pupelių

Procesas:

Paruoškite blynų tešlą. Kiaušinius išplakite elektriniu plaktuvu, kol suputos ir jų tūris padidės. Supilkite pieną, atvėsintą paruoštą kavą, vanilės ekstraktą, romą ir dar kartą išplakite.

Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir miltelinį cukrų. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir gerai išplakite. Plakdami plona srovele supilkite aliejų. Paruoštą tešlą uždenkite ir įdėkite valandai į šaldytuvą. 

Iškepkite blynelius. Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus, pilkite po šaukštą tešlos ir suformuokite nedidelius apvalius blynelius. Iškepkite visus blynelius ir palikite, kad šiek tiek atvėstų.

Paruoškite kremą. Elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite maskarponės sūrį ir miltelinį cukrų. Supilkite vanilės ekstraktą, atvėsintą stiprią paruoštą kavą, romą ir gerai išmaišykite. Lėtai plakdami į masę pamažu supilkite riebią grietinėlę. 
Kiekvieną blynelį pertepkite paruoštu kremu. 
Blynelių tortukus apibarstykite kakava, papuoškite šokoladiniais saldainiais ar triufeliais, kavos pupelėmis.
Baltojo šokolado putėsiai su braškėmis

Reikės
115 g baltojo šokolado

115 g sviesto

3 kiaušiniai

100 g miltelinio cukraus

60 ml kreminio kavos likerio

250 ml riebios grietinėlės

2 v. š. cukraus
200 ml tiršto braškių džemo
Gabalėlio juodojo šokolado 

Šviežių mėtų lapelių

Procesas:

Gabalėliais sulaužytą baltąjį šokoladą ir sviestą sudėkite į nedidelį dubenėlį ir išlydykite. Neperkaitinkite. Atidėkite į šalį.

Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų ir supilkite kreminį kavos likerį (galite jį pakeisti kitu likeriu ar saldžiu sutirštintu pienu). Išplakite iki vientisos vientisos masės. 
Vidutinio dydžio puode užvirkite vandenį. Ant jo uždėkite dubenėlį, į jį supilkite išplaktą kiaušinių, miltelinio cukraus ir likerio masę. Nuolat maišykite ir kaitinkite kelias minutes, kol masė sutirštės. Į paruoštą masę supilkite tirpintą šokoladą su sviestu, išmaišykite iki vientisos konsistencijos ir atvėsinkite.

Elektriniu plaktuvu išplakite grietinėlę.

Kitame inde iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus su cukrumi. Į šokolado masę lengvai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus ir išplaktą grietinėlę.

Į indelius ar stiklines dėkite po 2-3 šaukštus tiršto braškių džemo. Ant viršaus paskirstykite paruoštus baltojo šokolado putėsius. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 3 valandas. Papuoškite smulkintu šokoladu ir mėtų lapeliais.
Vanilinis ryžių pudingas su avietėmis

Pudingui:

200 g apvaliagrūdžių ryžių

50 g rudojo cukraus

1,25 – 1,75 l pieno

1 vanilės ankšties

Žiupsnelio druskos

Avietėms:

400 g šviežių ar šaldytų aviečių 
2 v. š. cukraus

1/2 citrinos sulčių

2 v. š. kukurūzų krakmolo

Procesas

Paruoškite ryžių pudingą. Į vidutinio dydžio puodą suberkite ryžius, cukrų, supilkite 5 stiklines pieno, įdėkite vanilės ankštį (prieš tai perpjaukite ją išilgai ir išimkite sėklytes), įberkite žiupsnelį druskos. Kaitinkite virš kaitrios ugnies, kol masė užvirs. Sumažinkite ugnį iki vidutinės, uždenkite puodą ir virkite, vis pamaišydami, kol ryžiai taps minkšti. Jei matote, kad pienas jau išgaravęs, bet ryžiai dar kietoki, įpilkite daugiau pieno ir virkite toliau.

Paruoštą pudingą nukelkite nuo ugnies, išimkite vanilės ankštį ir atvėsinkite.
Paruoškite avietes. Suberkite jas į puodą kartu su cukrumi ir kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol uogos užvirs. Sumažinkite ugnį ir pavirkite dar porą minučių. Atskirame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis su kukurūzų krakmolu, plona srovele nuolat maišydami supilkite į avietes. Pakaitinkite dar šiek tiek, kol masė ims tirštėti, ir nukelkite nuo ugnies. Atvėsinkite.

Atvėsusį ryžių pudingą paskirstykite į stiklines. Ant viršaus uždėkite aviečių džemą. Patiekite dar kiek šiltą ar visiškai atvėsintą.
Parašyti