6 šviežios pusryčių ir kavos vietos, kurias verta išbandyti Vilniuje Maistas

Liepos 5, 2023. tekstas: Agnė Kalinkaitė, nuotraukos: Restoranų archyvas
Nagi, benediktų, latės su migdolų pienu ir cinamoninių bandelių ekspertai, ar jau išbandėte visas įmanomas Vilniaus vietas kavai ir ilgiesiems savaitgalio pusryčiams? Lažinuosi, kad bent vienoje iš šio mėnesio sąrašo vietų apsilankyti dar nespėjote. 

Todėl tęsiame misiją „užrodyti“ jums naujas ar ne per seniausiai atsidariusias vietas, kur Vilniuje verta užsukti puodelio kavos / kombučios / mačios, o gal ir bandelės ar rimtesnių pusryčių. 

O dabar, vilniečių skonio norai – mums įsakymai! Jūsų dėmesiui – 6 vietos, kurias kviečiame išbandyti (ar tiksliau – išragauti) Vilniuje šį sezoną.

„Baleboste“, Pylimo g. 58 

Stoties rajonas turi dar vieną kulinarinę pažibą savo ir taip ryškioje maisto karūnoje. Šįsyk tai – žydiškos virtuvės deimantas pavadinimu „Baleboste“. Google sufleruoja, kad išvertus iš hebrajų kalbos šis žodis reiškia gerą namų šeimininkę. Ir iš tiesų, „Baleboste“ tokį vardą pateisina su kaupu – užėjęs į vidų pasijunti lyg pas močiutę, kuri stalą jau padekoravo savo mėgstamiausia nėriniuota staltiese, o sienas apkabinėjo jau nublukusiomis jaunystės nuotraukomis. Tai reiškia tik viena – bus truputį nostalgiška, bet labai skanu. 

„Baleboste“ – tai turbūt „šviežiausia“ vieta mūsų sąraše, duris atvėrusi pačioje kovo pabaigoje, tačiau jau spėjusi pelnyti vilniečių simpatijas dėl savo pasididžiavimo – jo didenybės beigelio. Būtent šviežiai keptų beigelių pusryčiams čia labiausiai verta užsukti. Juolab kad norimą skonį ras kiekvienas: smaližiai gali ragauti beigelius su uogiene ir šviežiomis uogomis, sočiau mėgstantys nenusivils kepiniais su pastramiu ar rūkytu upėtakiu. Paragauti beigelių „Baleboste“ kviečia ir augalinio maisto atstovus – čia rasite veganišką beigelio versiją su portobelo grybu. O jeigu tiesiog lėksite pro šalį, galite išsinešimui pagriebti ir daugiau čia pat vietoje kepamų autentiškų žydiškų kepinių – „challal“ (duonos pynę) „imberlach“ (morkų ir imbiero kepinį) ar „teiglach“ (meduje virtą saldumyną), o gal vilniečių taip pamėgtų cinamoninių bandelių? 

Beje, šios vietos žydiška autentika taip pat neabejokite, nes už jos vairo – pati Riva Portnaja, turbūt viena žymiausių litvakų kulinarijos paveldo puoselėtojų visame Vilniuje ar net Lietuvoje. Šį vairą ji dalijasi su ne ką mažiau gastronomijos pasaulyje žinomu Vyliumi Blauzdavičiumi arba kitaip – „Viking the Chef“. Šis duetas sukūrė išties puikią Lietuvos žydų virtuvę atspindinčią vietą, kokių Vilniuje iki šiol labai trūko. 

 Beje, „Baleboste“ siūlo ir staliukus lauke, tad drąsiai rinkitės šią vietą ilgiems vasaros savaitgalių pusryčiams. Trečiadieniais ir ketvirtadieniais užsukite nuo 10 val., penktadieniais nuo 9 val., o savaitgaliais „Baleboste“ durys pusryčiautojams atviros nuo 8 val.

„Café Vilnius“, T. Ševčenkos g. 16i 

Jeigu Vilniaus loftų rajone karaliaujančios „Backstage Cafe“ asortimentą jau mokate atmintinai, metas išbandyti ir naują šio rajono pažibą – „Café Vilnius“. Tiesa, šios kavinės konceptas kitoks – ji serviruoja ne tik puikią kavą, desertus, bet ir gerą muziką. Tiesiogine to žodžio prasme. 

„Café Vilnius“ – tai internetinio „Radio Vilnius“ bendruomenės vieta. Ši internetinė radijo stotis jau dvejus metus veikia kaip virtualus susitikimo taškas miesto gyventojams, kultūros lauko atstovams, jauniems muzikantams, patyrusiems prodiuseriams ar renginių kuratoriams. Šių metų vasarį „Radio Vilnius“ praplėtė savo muzikines ribas, kaimynystėje atidarydami unikalaus koncepto „Café Vilnius“ – jaukią loftų rajono kavinaitę, siūlančią ypatingą kavą, gardžius kepinius ir dar gardesnę atmosferą. Šias patalpas vietos įkūrėjai Manfredas Bajelis ir Kotryna Briedytė „paveldėjo“ iš kadaise čia veikusios „16i kava“, tačiau suteikė jai naują veidą – „Café Vilnius“ tapo ne tik gurmaniška kavine, bet ir savotišku bendruomenės centru. Gera žinia ta, kad užsukti čia gali kiekvienas, net ir tas, kuris apie „Radio Vilnius“ nė žodžio nėra girdėjęs! O patikėkite manimi, užsukti tikrai verta. Nors kavinės meniu – minimalistinis, čia siūlomiems kepiniams ir gėrimams drąsiai galėtume klijuoti „vieni geriausių Vilniuje“ etiketę. 

 Kava čia atkeliauja iš bene žymiausio Vilniaus kavomano Emanuelio Ryklio skrudintuvės „Crooked Nose & Coffee Stories“. Meniu trumpas ir labai klasikinis — espresso, long black, americano, latte, cappuccino. Preciziškai tiksliai, bet puikiai. Kepinių asortimentas taip pat atrinktas kruopščiai, bendradarbiaujant su kepykla „Grūdas“. Įkūrėjai teigia, kad visų klientų sutarimu privalomi paragauti kepiniai – cinamoninė bandelė su miežių salyklu, firminis keksas ir portugališkas desertas „pastel de nata“. Taip pat pašnibždomis kalbama, kad ir sūrio pyragas čia – vienas geriausių mieste... 

Galiausiai, be kavos ir desertų, „Café Vilnius“ ypatinga tuo, kad joje visada išgirsite skambant „Radio Vilnius“ radiją ir galėsite įsigyti lietuviškų plokštelių, kasečių, knygų apie muziką ar radijo stoties atributų. 

 Tiesa, nekomercinė radijo stotis į eterį neįsileidžia reklamos ir išgyvena tik ją kuriančios bendruomenės, kuri ir yra „Radio Vilnius“ centrinė ašis, dėka. „Café Vilnius“ – vienas iš būdų stočiai išsilaikyti, tad apsilankydami kavinėje ir gerdami čia kavą ar įsigydami atributų remiate „Radio Vilnius“ veiklas ir gyvavimą. 

 Užsukite ir palaikykite unikalią iniciatyvą kiekvieną pirmadienį–šeštadienį nuo 9 iki 16 val.

„MO bistro x DMV“, Pylimo g. 17 

Nuo šiol savaitgaliais į MO kviečia ne tik geriausi meno renginiai bei parodos, bet ir puiki vieta pusryčiams. Visai neseniai puikiai žinomą „MO bistro“ į savo rankas perėmė Vilniaus pusryčių ambasada – „Druska Miltai Vanduo“, todėl nuo vėlyvo pavasario šis restoranas pasipildė „MO bistro x DMV“ pavadinimu. 

 Bistro šeimininkai – Barbora Grigaliūnaitė-Kadūnienė ir Vilius Kadūnas, milžinišką patirtį restoranų ir barų versle sukaupęs duetas – neslepia, kad ši kultūra ir menu alsuojanti aplinka jiems ypač artima. Barboros tėvai – žymūs menininkai, Viliaus tėtis taip pat tapo, todėl MO muziejuje pora norėjo sukurti ypatingą vietą, kurioje įkvėpimas menui ir maistui derėtų kartu. „MO bistro x DMV“ kasdien siūlo pusryčius, gardžių dienos pietų pasiūlymus ir net vakarienes – plačiame patiekalų ir kainų asortimente kiekvienas atras ką nors sau. Bet šįkart labiausiai kviečiu čia užsukti savaitgaliais, kai serviruojami nuostabūs vėlyvieji pusryčiai, arba kitaip – „brunchas“. Pirmieji į Vilnių atnešę „sourdough“ duonos kultūrą ir unikalų ilgųjų pusryčių konceptą, šįsyk DMV vėl pasiraitojo rankoves ir MO muziejaus patalpose savaitgaliais ruošia tikrą puotą. 

 Šalia tokių klasikinių patiekalų kaip Benedikto kiaušiniai ar avokado skrebutis, čia paragausite ir neregėtų naujienų. Pavyzdžiui, avinžirnių blyno „farinata“ su kefyro kremu, raugintais burokėliais ir be lukšto virtu kiaušiniu. Meniu puikuojasi ir puikus patiekalas su kukurūzų duona, skrudinta šonine, keptu kiaušiniu, lazdyno riešutais bei deginto medaus, sviesto ir čili padažu. Smaližiai „MO bistro x DMV“ galės išbandyti burnoje tirpstančius varškėčius su meduje virtomis slyvomis ir mėtų kremu, o jeigu saldumo pritrūktų, čia visada galima paragauti ir puikiausių DMV kepinių – nuo gardžiųjų sūrio pyragų iki šokoladinių gardėsių ar cinamoninių bandelių. 

 Užsukite pusryčių kiekvieną savaitgalį nuo 10 iki 16 val.

„Café Who hit John“, Aušros vartų g. 17 

Jeigu išsigandote, kad kviečiu pusryčiauti į barą, galiu nuraminti, jog pusryčiams kokteilių tikrai nesiūlau. Tačiau daugeliui vilniečių puikiai pažįstamas „Who hit John“ baras turi ir savo seserinę vietelę „Café Who hit John“, kuri ne per seniausiai atvėrė duris Vilniaus Aušros vartų gatvėje. Nors čia išlaikoma „džioniška“ atmosfera, asortimentas ir gėrimų pasirinkimas, žinoma, skiriasi.

 Prisipažinsiu, negaliu būti objektyvi, nes senamiesčio dvasia dvelkiantis interjeras, pilnutėlis žalių augalų, – mano didelė silpnybė, kviečianti pasilikti ilgiau, negu trunka puodelis kavos... Bet jeigu jums senamiesčio dvasia – nepakankamas argumentas, tuomet, mielieji, čia jums verta užsukti dėl kavos. Be klasikinių kavos gėrimų, „Café Who hit John“ turi ir savo receptų meniu, kurį nuolat keičia atsižvelgdami į sezoną ir ieškodami netikėtų kombinacijų iš kokybiškų ir natūralių ingredientų. Kavinės bendraįkūrėja Justina Marozaitė teigia, kad publikos numylėtinės – „Fluffycinno“, sūraus pieno latė ir čili moka. Tačiau Justinos rekomendacija – kas kartą atvykus pakalbinti baristas, kurios tikrai pasiūlys tinkamiausią variantą pagal mėgstamus skonius, jūsų nuotaiką ar charakterį. O jeigu kava – ne jums, čia taip pat paragausite mačios ar arbatų. Šalia kokybiškų gėrimų, „Café Who hit John“ žada ir pamaitinti – Justina su pasididžiavimu pasakoja, kad kavinėje galima paragauti „Mindaugo“ kepyklos kepinių, taip pat šviežiai gaminamų čijos desertų. Užsisėdėjus ilgiau ir netikėtai išalkus čia galima užkąsti ir sočiau – pavyzdžiui, vilniečių simpatijas jau pelnė fokačijos sumuštinis su mocarela. Galiausiai, nuo gegužės vidurio kavinukėje pradėta prekiauti ir minkštų ledų desertais – ar reikia daugiau argumentų užsukti? 

Beje, „Café Who hit John“ turi ir terasą, todėl kavos mylėtojų čia laukia visą vasarą. Kasdien nuo 9 val. ryto iki 20 val. vakaro.

Nuotraukos autorė Valerija Stonytė
„No Chef“, Pylimo g. 19 

„No Chef“ mano lankytinų vietų sąraše tūnojo jau kurį laiką, tačiau visai neseniai instagramo platybėse šmėžuojančios vėlyvųjų pusryčių nuotraukos privertė pažvelgti į šį restoraną naujomis akimis. Pasirodo, savaitgaliais nuo 11 iki 14 val. čia serviruojamas „brunchas“, tikrai labai vertas jūsų dėmesio! 

 Už restorano vairo stovi vilniečiams puikiai pažįstamas Jonas Jonušas, sukaupęs didžiulę restoranų valdymo patirtį tokiuose projektuose kaip „Untold“ ar „Gravity“. Restorano vairą su Jonu dalijasi Brigita Kubiliūtė, savo kulinarinių žinių bagažą pildžiusi L. Čepracko kulinarijos akademijoje ir tokiuose restoranuose kaip „1918“. Šią solidžią gastronominę patirtį duetas apipynė Viduržemio jūros virtuvės burtais ir įkurdino juos nedidelėje erdvėje prie pat MO muziejaus – Pylimo g. 19. 

 J. Jonušas neslepia, kad susidomėjimo netrūksta ir staliukus rekomenduojama rezervuoti iš anksto, tačiau patikina – tikrai verta! Labiausiai verta dėl unikalaus restorano koncepto, kurio centre – lėkštės, skirtos dalintis. Jose žaidžia skirtingiausi skoniai ir spalvos iš įvairių Viduržemio regiono šalių virtuvių. „Bruncho“ meniu keičiamas kas mėnesį, siekiant pasiūlyti kuo įvairesnių derinių: ant grilio skrudinama duona, kepamos pitos, vyno padaže gaminamos naminės čioriso dešrelės... Lėkštėse taip pat bus ir jūros gėrybių, daržovių, kiaušinių, naminių užtepų ir įvairiaspalvių padažų. Nuo gruodžio čia jau buvo galima paragauti Maroko, Italijos, Prancūzijos, Ispanijos ar Libano skonių, dažnai net ir viename derinyje. Nuo gegužės pradžios „No Chef“ kviečia paskanauti ir naujienų, kurios sutalpintos ryškių skonių Viduržemio jūros pusryčių lėkštėse: ėriena, svieste kepti kiaušiniai, graikiškos salotos, krevetės, namų gamybos pita, čioriso dešrelės, libanietiškas jogurtas ir dar visa galybė gardžiausių ingredientų. Komanda pažada – išeisite sotūs ir laimingi.

„Vazonas“, Domininkonų g. 16 

Tai, ko gero, viena seniausiai veikiančių vietų šiame sąraše, tačiau daugeliui ji vis dar neatrasta, todėl skubam supažindinti – „Vazonas“, mielieji, turėtų atsidurti jūsų pusryčių vietų žemėlapyje. 

 Šios vietos įkūrėjos Julija ir Severija tikina, kad nors pusryčių meniu pasirinkimas platus, svarbiausia jo sudedamoji dalis – kokybė. Čia visi ingredientai atrenkami itin kruopščiai: kiekvienas natūralaus raugo duonos kepaliukas, su meile ūkininkų auginamų vištų kiaušiniai ar naminiai sūriai ant jūsų stalo patenka tik iš geriausių tiekėjų. „Vazono“ įkūrėjos neslepia, kad visus padažus, marinatus, tyres ir uogienes virtuvėje komanda gamina pati – jokių išankstinių paruoštukų!

 Labiausiai akį traukia meniu siūlomos pusryčių lėkštės, kuriose – klasika: virti naminiai kiaušiniai, riekelė kokybiškos duonos, sviestas ir druska. Genialumas paprastume. Tačiau įnoringesnių skonių ieškantys tikrai neliks nuskriausti: kaip jums skamba skrebutis su rikotos sūriu, naminiais marinuotais pievagrybiais, lazdynų riešutais ir trumų aliejumi? O gal avižinė košė su pasiflorų karamelėje keptais obuoliais? Jeigu ieškote nostalgijos, taip pat nenusivilsite – galėsite paragauti į vaikystę nunešantį keptą sumuštinį su trimis skirtingais sūriais, kumpiu ir lengvai marinuotais agurkėliais šalia. Arba labai lietuviškų sumuštinukų su marinuota silke, krienais ir marinuotais šalotiniais svogūnais.

 Nenuskriausti čia liks ir kavos mėgėjai, galėsiantys paragauti ne tik įprastos americano ar cappucino, bet ir ispaniškos cortado bei desertinės bombon kavos su kondensuotu pienu. Taip pat čia galėsite paskanauti iš Ispanijos atkeliaujančių natūralių skirtingų skonių Chai Latte gėrimų. Tiesa, latės mėgėjai čia galės išbandyti įdomiausių šio gėrimo versijų, pavyzdžiui, su burokėliais ar ciberžole. 

 Savaitgaliais „Vazonas“ kviečia pusryčių nuo 10 val. iki 16 val., o trečiadienį–penktadienį vėlyvųjų pusryčių durys atviros nuo 11 val. iki 16 val.

Parašyti