Kai sena sutinka nauja: šeimos restoranas, kuriame susijungia aktualios vertybės Maistas

Balandžio 20, 2022. nuotraukos: Restorano „Lokys“ archyvas
Dauguma verslininkų supranta, kad sėkmingas net ir tradicinis verslas privalo turėti ir šiek tiek šiuolaikiškumo bei unikalumo. Kai prieš dvidešimt metų restorano „Lokys“ savininkams pasitaikė proga pakeisti jo koncepciją, Keršuliai liko prie tuometinio restorano pobūdžio – žvėrienos patiekalų. Tačiau „Lokio“ šefė, pasaulyje gerai žinomos kulinarijos ir konditerijos mokyklos „Le Cordon Bleu“ absolventė ir kvalifikuota vyno someljė Rita Keršulytė-Ryčkova tikina, kad pokyčių atnešė laikas – pradėta judėti prie natūralumo, tvarumo ir lietuviškumo, o restorano patalpose net įsikūrė mūsų šalies ūkininkų gaminių krautuvėlė.
Tikslas puoselėti lietuviškumą 

Lygiai prieš penkis dešimtmečius, gūdžiais sovietmečio laikais, duris atvėręs „Lokys“ keistis pradėjo, kai prieš dvidešimt metų užgeso jo pagrindinė dvasia, Ritos mama. „Mirus mamai, buvome labai jauni – broliui Evaldui, pradėjusiam vadovauti restoranui, buvo dvidešimt vieneri, o man – vos penkiolika. Galbūt todėl minties perdaryti restoraną net nebuvo – viskas jame dvelkė prisiminimais ir nostalgija. Tačiau brolis užsimojo patobulinti restorano meniu ir ėmė gilintis į senovės Lietuvos kulinarinį paveldą. Atradus, kad praeityje valdovų ir didikų puotos neapsieidavo be žvėrienos, „Lokio“ koncepciją nutarėme pakreipti istorinės lietuvių virtuvės link“, – pasakoja restorano šefė. 

Natūralumas atėjo kartu su koncepcija 

Pamažu keitėsi ir kitos restorano vertybės. Keršuliai stengėsi į restorano dvasią įnešti ne tik daugiau lietuviškumo, bet ir natūralumo bei tvarumo. „Natūralumo siekį iš dalies lemia pati restorano koncepcija patiekalams naudoti žvėrieną ir miško gėrybes, kurie savaime yra sveiki, ne masinės gamybos produktai. Na, o mūsų puoselėjamas tvarumas galbūt ne taip lengvai klientų pastebimas, tačiau tikrai jį propaguojame – nuo „Lokys Deli“ parduotuvės produktų pakuočių iki restorano virtuvės, kurioje stengiamės kuo dažniau rinktis lietuviškus produktus, gaminti taip, kad neliktų atliekų. Net augalus restorano lauko terasoje laistome natūraliomis trąšomis iš kiaušinių lukštų“, – pasakoja Rita. 

Parduotuvėje – skoniai iš Lietuvos kampelių 

Vienas iš „Lokio“ komandos siekių – padėti klientams atrasti gurmaniškų mūsų šalies skonių iš dabarties ir praeities. Šiuo tikslu Keršuliai įgyvendino jau kurį laiką brandintą mintį – per karantiną restorano patalpose įkūrė parduotuvėlę, kurioje prekiauja Lietuvos ūkininkų ir mažųjų gamintojų produkcija. Pasak restorano šefės, tarp „Lokio Deli“ produktų yra tiek tradicinių gėrybių – nuo Lietuvos krašto neatsiejamų medaus, obuolių sūrio, linų sėmenų, moliūgų, šaltalankių šalto spaudimo aliejų, pluoštinių kanapių produktų, tiek išties neįprastų, unikalių gaminių, pavyzdžiui, kankorėžių cukatų ir kanapių užtepėlių, autentiškų lietuviškų gėrimų. „Visus parduotuvėlėje esančius gaminius esame patys išbandę, pamėgę, o dalį jų naudojame savo patiekalams. Parduotuvėlė yra tarsi lietuviškos virtuvės istorijos tąsa, rodanti, kokiais gaminiais galime pasidžiaugti ir pasidalinti su kitais“, – priduria restorano šefė. 

Restorano patalpose įkūrė parduotuvėlę, kurioje prekiauja Lietuvos ūkininkų ir mažųjų gamintojų produkcija
Visą straipsnį rasite čia
Parašyti