Kaip marginti margučius namuose PASIDARYK PATS

Kovo 24, 2023. tekstas: Karolina Kulda, nuotraukos: Šarūnė Zurba, knygos „Savas margutis“ archyvas
Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto dėstytojos ir knygos „Savas margutis“ bendraautorės Eglės Bazaraitės patarimai, kaip namuose susikurti jaukią ir šiltą artimųjų bendryste paremtą margučių marginimo šventę.

Kiaušinių pasirinkimas ir virimas 

Margučiams visų pirma svarbu atrasti šviesių kiaušinių. Pastaruoju metu stipriai išpopuliarėjo rudieji kiaušiniai ‒ manoma, kad jie sveikesni, tačiau tai netiesa. Kiaušinio spalva priklauso ne nuo vištos gyvenimo kokybės, bet nuo jos veislės. Be vištų kiaušinių galima išbandyti ir kitokių – ančių, žąsų, kalakutų, stručių. Kiekvienas jų meta vis kitokių iššūkių. 

Jei marginate pilnus (neišpūstus) kiaušinius, labai svarbu prieš verdant jų nešveisti milteliais, soda, šepetėliais. Stipriai nuvalius kiaušinį, jis praranda paviršinį sluoksnį, ant kurio turėtų užsifiksuoti dažai. Užtenka švelniai nuplauti šiltu vandeniu. Visur, kur stipriau pagramdysite, dažai neprikibs. 

 Virti kiaušinius reikia lėtai. Man nepasiteisino nei acto, nei druskos naudojimas. 


Marginimas vašku 

Marginti būtina su natūraliu bičių vašku – su parafinu to padaryti nepavyks. Vašką kaitinti galima įvairiausiais būdais – ant aromatinės žvakidės, apverstą lygintuvą įsistačius į kokius nors grūdus ar ant elektrinės plytelės ‒ mes dažniausiai naudojame ją. Kai kurie sugeba marginti ir užsidegę natūralaus vaško žvakę. Su vašku reikia būti atsargiems, karštas jis be galo nemaloniai nudegina, todėl tikrai nerekomenduočiau marginti pavargus. 


 Įrankiai 

Marginimo įrankis yra padaromas labai paprastai – metalinis smeigtukas su metaline galvute įsmeigiamas į pieštuką. Renkantis smeigtuką reiktų atkreipti dėmesį, kad jo galvutė būtų kuo lygesnė. Kai kas naudoja ir vinutes, bet su jais brūkšnys būna storesnis. Nebijokite išbandyti vieną, antrą, trečią įrankį, kol atrasite labiausiai tinkamą. Metai iš metų naudojami įrankiai gerėja – atkali adatėlę, jos paviršius palygėja – taip išeina gražesnis brūkšnelis. Naujumas čia nėra privalumas. O pabaigus svarbu jau numargintų kiaušinių nesuglausti vienas su kitu.

Dažymas 

Kiaušinius reikia merkti į šaltus dažus, prieš tai juos susukus į sugeriamo popieriaus skiautę. Dažus su kiaušiniais reiktų kaitinti, kol pasirodys nedidelė putelė. Virinti kiaušinių negalima, taip dažai gali padengti net ir vaškuotas vietas. Kitas būdas – tamsiu vašku marginti šviesia spalva nudažytus kiaušinius ‒ vaškas patamsėja kaitinant. Jau nudažytą kiaušinį užfiksuoti galima jį patepus riebalais, tačiau tai rekomenduoju daryti jau nudažius visus kiaušinius – riebalų lašelis ant dar nedažyto margučio neleis dažui įkibti. 

 Dažyti kiaušinius taip pat galima įvairiai. Natūraliomis priemonėmis išgautos spalvos daug švelnesnės ‒ išskyrus juodalksnio žievę. Juodalksnio tirpale kiaušiniai laikomi net dvi savaites, tad gaunama labai intensyvi spalva. Be visiems gerai žinomų svogūnų lukštų, galima išbandyti burokėlius, mėlynes, ciberžolę, įvairiausias arbatas. Kiaušinius galima dažyti parduotuvėse ir turguose parduodamais dažais, taip pat tekstiliniais dažais. Nors tai ir neekologiškas būdas, bet su tekstiliniais dažais galima išgauti itin sodrių spalvų. 
Parašyti