KREPŠELIS

Krepšelyje nėra produktų.

TOP 10 gurmaniškų filmų, serialų ir laidų

Man „gero“ turinio apibrėžimas reiškia, kad jis įtraukia visas jusles ir pojūčius – gali net ir skonių receptoriai virpėti… Būtent tokio turinio sąrašu šiandien ir dalinuosi – gardžiu, priverčiančiu kauptis seilėms, kartais provokuojančiu ar kviečiančiu iš naujo peržiūrėti, kas atsidurs jūsų vakarienės lėkštėje. Vadinamieji gurmaniški filmai – tai kategorija, pastaraisiais metais sulaukianti vis daugiau žiūrovų dėmesio: dalis populiariausių filmų festivalių įtraukia foodie filmus į savo programas, o toks legendinis gurmaniškas „Netflix“ serialas kaip „Chef’s Table“ sulaukė tokio populiarumo, kad vėliau buvo išleista daugybė jo tęsinių. Jeigu šį reginį savo ekranuose jau matėte (o jei ne, tikrai rekomenduoju!), šįkart paruošiau jums kiek platesnį sąrašą kulinarinių filmų, serialų ir laidų, kur galėtumėte skaniai paganyti akis šį rudenį. Gardaus žiūrėjimo!

 

„Boiling Point“ (2021 m.)

 

Sąrašą pradedu išties provokuojančiu filmu, kuris įtraukia ir nepaleidžia nuo pat pirmosios minutės. „Boiling Point“ istorija rutuliojasi prabangaus Londono restorano virtuvėje, kurioje filmo metu praleidžiame vos vieną dieną. Nuo pat pirmosios minutės sužavi filmo kinematografija – ji sukurta vieno kadro (angl. one-take) principu, kai žiūrovas „vaikšto“ kartu su kamera, tarsi iš tiesų būtų įvykių dalyvis. Tai itin sustiprina juslinius potyrius, leidžia dar labiau panirti į scenas ir dialogus, regis, net užuosti patiekalus ir jų skleidžiamą aromatą.

 

Ir nors šioje kino juostoje netrūksta gurmaniškų vaizdų bei meistriškų patiekalų-šedevrų, vis dėlto pagrindinė filmo ašis sukasi apie „Michelin“ žvaigždute įvertintą restorano šefą, kuris filme išgyvena tiek vidinę, tiek ir profesinę dramą.
Juosta beprotiškai taikliai apnuogina prabangaus restorano virtuvės užkulisius: atskleidžia siaubingą įtampą, nuolatinį perfekcionizmo siekį, restoranų kultūros peripetijas ir paliečia negailestingą perdegimo temą, kuri šiandien aktuali kaip niekad.

 

Žiūrėkite „Apple TV“.

 

 

„Cooked“ (2016 m.)

 

Galiu drąsiai teigti, kad „Cooked“ – vienas geriausių mano matytų dokumentinių filmų. Gal dėl to, kad už jo stovi mano profesinė meilė – amerikiečių žurnalistas ir mokslininkas Michaelis Pollanas. Mano akimis, jis tikras maisto kultūros genijus, gebantis užčiuopti netikėčiausius ir įdomiausius maisto kultūros aspektus.

 

„Cooked“ – tai dokumentinis-antropologinis filmas, kuris leidžiasi į maisto gaminimo istorines ištakas, pasitelkdamas keturias stichijas – ugnį, vandenį, orą ir žemę. Tai tikra odė maisto gamybai ir tūkstančius metų skaičiuojančioms technikoms, kurias šiuolaikinis pasaulis, deja, jau pradeda užmiršti.

 

Man šis filmas – tai, visų pirma, vizualiai turtinga kelionė, kuri maisto gamybą pakylėja į kitą, netgi ritualinį lygmenį, ir iškelia jį ant mūsų kultūrinio pjedestalo. Aš nesu mačiusi geresnio reginio, kuris taip puikiai atspindėtų maisto svarbą mūsų kultūroje. Pažiūrėkite.

 

Žiūrėkite „Netflix“.

 

 

„Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain“ (2021 m.)

 

Turbūt apie Anthony Bourdainą girdėjote daugelis. Galbūt kažkas iš jūsų esate jį įsimylėję taip pat kaip ir aš. Jeigu ne – šis filmas vis tiek vertas jūsų dėmesio.

 

Oficialiai Anthony Bourdainas buvo garsus Amerikos šefas, rašytojas, televizijos vedėjas ir kelionių dokumentalistas. Bet iš tiesų jis pavergė viso pasaulio širdis savo taikliu ir sarkastišku kalbėjimo ir rašymo stiliumi, neįtikėtinu talentu pasakoti istorijas ir gebėjimu parodyti tokius maisto ir kultūros užkulisius, kurie iki tol televizijoje dar buvo neatrasti.

 

„Roadrunner“ puikiai atspindėta neslopstanti Bourdaino aistra maistui ir nepaliaujamas domėjimasis žmonėms, kurie šį maistą kuria. Jis niekada nenorėjo būti tiesiog kelionių žurnalistu, kuriam svarbiausia – pavalgyti. Kiekvienoje bendruomenėje jis ieškojo socialinių, antropologinių ir kultūrinių ryšių, kuriuose maistas tampa jungiančia jėga.

 

Deja, jo paties gyvenimo istorija nebuvo lengva, tačiau šis filmas puikiai atskleidžia jo asmenybės vingrius ir vidinę dramą. Labiau biografinis negu kulinarinis, bet vis tiek vertas pamatyti.

 

Žiūrėkite „Netflix“, „Apple TV“.

 

 

„Jiro Dreams of Sushi“ (2011 m.)

 

Vienas seniausių šio sąrašo filmų, kuris nagrinėja be galo aktualią temą šiandien – meistrystę. Pasaulyje, kai visi turi sugebėti viską, būti „visų galų meistrais“ ir mėtytis tarp šimtų skirtingų užduočių, čia galime sustoti ir pažiūrėti į žmogų, kuris visą gyvenimą paskyrė tik vienam – sušiams. Kiek kainuoja tobulumo paieškos?

 

Šioje dokumentinėje juostoje vaizduojamas 85-erių metų amžiaus sušių meistras Jiro Ono, kuriam priklauso aukščiausią kulinarinį įvertinimą pasaulyje – tris „Michelin“ žvaigždutes – gavęs restoranas „Sukiyabashi Jiro“.

 

Tačiau šis filmas kalba ne tik apie japonų kulinarinius šedevrus ir jų gamybos meną. „Jiro Dreams of Sushi“ aprėpia ir kur kas gilesnį psichologinį sluoksnį apie nuolatines tobulumo paieškas, norint tapti geriausiam pasaulyje.

 

Žiūrėkite „Amazone Prime“.

 

 

„The Truffle Hunters“ (2020 m.)

 

Apie triufelius, ko gero, daug pasakoti neverta – dėl pasta al tartufo iš proto eina ne vienas gurmanas. Tai geriausių restoranų virtuvėse neretai sutinkami unikalūs grybai, tituluojami vienais brangiausių kulinarinių ingredientų pasaulyje. Tačiau ar žinote, kaip šis prabangus gardumynas atsiduria ant jūsų stalo? Jeigu ne, kviečiu pasinerti į šią magišką ekranizaciją ir pamatyti kitokius, tikrus ir, regis, visai nesuvaidintus triufelių medžioklės užkulisius.

 

Šis jaudinantis filmas pasakoja apie Italijoje, Pjemonte, gyvenančius baltųjų triufelių medžiotojus, jų lėtą gyvenimo būdą ir nuoširdžią draugystę. Juosta sudaryta tarsi iš atskirų kadrų, kurie nutapyti kaip paveikslai – objektai tiesiog tobulai įkomponuojami. Nėra jokio užkadrinio balso, nėra net ir nuoseklios istorijos naratyvo – viskas paliekama žiūrovo interpretacijoms.

 

Jeigu jums patinka lėtas kinas, jeigu jums patinka Italija, jeigu jums patinka gera pasta ir jeigu mylite šunis – jums tikrai patiks ir šis filmas.

 

Žiūrėkite „Apple TV“.

 

 

„The Bear“ (2022–2023 m.)

 

Dar viena drama, nukelianti į virtuvės užkulisius, tik šįkart – serialo formatu. Galbūt jau matėte tiktoke šio kultiniu tapusio serialo receptų, kurie kaipmat išpopuliarėjo, pavyzdžiui, prancūziško omleto arba pomidorų spagečių. O jeigu apie šį serialą negirdėjote, skubu pristatyti: „The Bear“ pasakoja apie italų kilmės amerikiečių meistrą Carmy, grįžtantį į gimtąją Čikagą vadovauti savo šeimos sumuštinių restoranui. Čia ir prasideda esminis vidinis konfliktas – Carmy grįžta į paprasčiausią užeigą iš prabangaus restorano Niujorke, kur jo laukė svaiginanti šefo karjera.

 

Tačiau nors seriale tikrai netrūksta gardžių scenų, „The Bear“ serviruoja ir kur kas gilesnį pasakojimą, kuriame tyrinėjamas sudėtingas emocijų tinklas, susietas su praradimu, meile ir galingais šeimos ryšiais. Šis serialas, priešingai nei prieš tai siūlytieji, yra intensyvus. Spalviškai, emociškai, dinamiškai. Pabandykite.

 

Žiūrėkite „Hulu“, „Disney+“.

 

 

„Midnight Diner: Tokyo Stories“ (2016–2019 m.)

 

Jau antrasis sąrašo filmas mus nukelia į Japoniją bei mano svajonių miestą – Tokiją. Ir būtent tokį Tokiją, apie kokį aš svajoju, galėjau pamatyti šioje dokumentinėje serijoje. Kartais užmiršdavau, kad ši serija yra fikcija, o ne tikrovė. Viskas taip meistriškai tikra ir nuoširdu.

 

Tai serialas apie užkandinę, kuri atsidaro tik po vidurnakčio, ir jos šefą, vadinamąjį Meistrą, kuris gali pamaitinti tuščią skrandį ir vienišą sielą, užklystančią čia šilumos ir supratimo. Būtent skirtingi užkandinės klientai ir jų istorijos nuspalvina šį serialą vis kitomis spalvomis.

 

Šiame seriale taip nuostabiai atskleidžiamas žmones jungiantis ir vienijantis maisto vaidmuo. Maistas gali sušildyti, išgydyti ir visomis prasmėmis atgaivinti. Tad negaliu neįspėti, kad kuo daugiau serijų peržiūrėsite, tuo labiau užsimanysite azijietiško maisto tiesiai iš Meistro rankų.

 

Šis serialas toks psichoterapiškas, reflektyvus, lėtas ir netikėtai įtraukiantis, labai japoniškas ir kitoks, negu galbūt įprasta matyti, bet labai vertas dėmesio.

 

Žiūrėkite „Netflix“.

 

 

„Ottolenghi and the Cakes of Versailles“ (2020 m.)

 

Šiame sąraše dar trūko filmo smaližiams, tad serviruoju jums tikrą vyšnaitę ant šio sąrašo torto – „Ottolenghi and the Cakes of Versailles“. Yotamas Ottolenghi Lietuvoje yra gana žinomas šefas, viena jo knyga net išversta į lietuvių kalbą, todėl neabejoju, kad jo gerbėjams šis filmas pasirodys įdomus. Nors įgyvendinimo prasme tikrai rastume prie ko prikibti, vizualiai ir konceptualiai jis gali nustebinti.

 

Visų pirma, „Ottolenghi and the Cakes of Versailles“ siūlo unikalią istoriją – apie misiją surengti didžiulę Versalio rūmų tematikos kulinarinę šventę Metropoliteno meno muziejuje Niujorke.

 

Šioje dokumentikoje bandoma sujungti tris sritis: maistą, istoriją ir meną. Sakyčiau, kad visko truputėlį per daug, kad būtų įmanoma kokybiškai sutalpinti į 75 minutes. Tačiau tai vis tiek puikus kinematografinis skanėstas, serviruojamas tiek maisto entuziastams, tiek išskirtinio meno mėgėjams.

 

Atsargiai, galite nenumaldomai užsimanyti deserto. Arba apsilankyti Prancūzijoje. Arba abiejų vienu sykiu!

 

Žiūrėkite „Amazon Prime“.

 

 

„Somm“ (2012 m.)

 

Šiame sąraše dar trūko filmo vyno gerbėjams – tad šiuo klausimu rekomenduoju dokumentinę juostą „Somm“. Jeigu esate skaitę knygą „Kamščio nunešti“ (jeigu ne – labai labai verta), tai tarsi savotiška šios knygos ekranizacija. Na, ar bent jau kiek panašus paaiškinimas, koks įtraukiantis, sudėtingas ir truputį išprotėjęs yra vyno fanatikų pasaulis.

 

„Somm“ atskleidžia neįtikėtiną kelią, kurį reikia nueiti, norint pelnyti prestižinį someljė meistro titulą. Dokumentinė kino juosta leidžia mėgautis sudėtingais vynų aromatais, sodriomis tekstūromis ir įvairiais skonių profiliais. Tai įtraukianti ir kartais net įtempta kelionė per rūsius, vynuogynus ir egzaminų patalpas, kur „kraunamas“ visas vynų žinių bagažas.

 

Tačiau šis filmas yra ne tik apie vyną. Jis ir apie truputį išprotėjusius žmones, pasiryžusius apie šį dievų gėrimą suprasti ir sužinoti viską.

 

Žiūrėkite „Amazon Prime“.

 

 

„Nekasdienė duona“ (2022 m.)

 

Sąrašą užbaigia lietuviškas dokumentinių laidų ciklas, nes ir čia, Lietuvoje, mes turime puikių istorijų, kurias verta papasakoti.
„Nekasdienė duona“ – tai mini dokumentinis serialas apie penkis geriausių Lietuvos restoranų šefus ir jų gyvenimą bei virtuvės filosofiją. Tai išties puikus ciklas, kviečiantis iš arčiau susipažinti su mūsų šalies gurmaniško pasaulio užkulisiais. Čia rasite ir neįtikėtinai šiltą Česlovo Žemaičio „Šturmų Švyturio“ istoriją, ir Tomo Rimydžio istorinės virtuvės vingius – iš viso penkias labai skirtingas istorijas. Ši serija galbūt šiek tiek primena minėtąją „Chef’s Table“ stilistiką, tačiau yra žymiai artimesnė mums: mūsų krašto ingredientams, mentalitetui ir maisto kultūrai. Komandos „Make it Happen“ su prodiusere Jurgita Rakauskaitė priešakyje kūrinys – visiems prieinamas visiškai nemokamai. Nepraleiskite progos pamatyti.

 

Žiūrėkite „LRT mediatekoje“.

 

 

Tekstas: Agnė Kalinkaitė-Galvydė, Instagram: @agne_kalinkaite

Dalintis

PAlikite atsiliepimą