Nika Rimkienė, „Tinginio duonos“ įkūrėja, dalinasi ruginės duonos be minkymo receptu.
250 g ruginių miltų
350 g vandens
20 g cukraus arba medaus
8 g druskos
70 g ruginio raugo
Papildomai
50 g linų sėmenų
80 g saulėgrąžų sėklų
80 g moliūgų sėklų
Visus ingredientus sumaišykite dubenyje – turi išeiti tiršta masė. Perdėkite tešlą į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite kilti 8–10 valandų.
Orkaitę nustatykite kaisti iki 250 laipsnių ir jai dar neįkaitus dėkite duoną. Kepkite 20–25 minutes. Sumažinę kaitrą iki 180 laipsnių kepkite dar 15 minučių. Įsmeigus medinį pagaliuką, jis turi likti beveik sausas. Ištraukę iš orkaitės duoną palikite atvėsti.